Početna Herojske priče Aleksandar Đurić: “Preporučujem svakoj osobi sa invaliditetom da se uključi u bilo koji vid sportskih aktivnosti”

Aleksandar Đurić: “Preporučujem svakoj osobi sa invaliditetom da se uključi u bilo koji vid sportskih aktivnosti”

autor: Play Team
0 komentara

Aleksandar Đurić je u okviru projekta YourJob koji realizuje Caritas Banjaluka, o čemu više možete pročitati na ovom linku, dobio priliku da odradi pripravnički staž u Organizaciji Amputiraca UDAS. Aleksandar trenutno pohađa drugu godinu fakulteta, a uporedo su mu se otvorila nova vrata i nedavno je počeo da stiče vrijednu praksu. Sa Aleksandrom smo razgovarali o izazovima sa kojima se susretao tokom školovanja kao osoba sa invaliditetom, njegovoj ljubavi prema sportu, planovima za budućnost i novoj poslovnoj prilici.

24-godišnji Aleksandar je student Fakulteta političkih nauka – smjer Socijalni rad, jer je oduvijek želio da pruži svoj doprinos društvu i kroz razlilčite aktivnosti pomaže ljudima kao socijalni radnik.

Novo radno mjesto mu je pružilo mogućnost da počne da ostvaruje cilj kojem odavno teži.

„Ova prilika mi se čini sjajna za sticanje radnog iskustva, koje će mi  pomoći u budućnosti za zapošljavanje.“

Prvo radno iskustvo će mu biti odskočna daska da u budućnosti sa više znanja i iskustva dolazi do poslova za koje se školovao.

Ističe i da tokom ranijeg školovanja, nije imao nikakvih ozbiljnih problem zbog svog invaliditeta.

„Ipak, generalno mislim da obrazovne institucije nisu toliko prilagođene OSI. Jedan od primjera je da dosta fakulteta nema lift, što je veliki problem za osobe koje su u invalidskim kolicima.“

Izdvojio je svoje savjete za osobe koje se nalaze u sličnoj situaciji – kako da barijere na koje nailaze tokom školovanja otklone i što bezbolnije preskoče.

„Poručujem im da ne bi trebale biti povučene, već što komunikativnije i da bez straha sklapaju nova prijateljstva. Po meni je to veoma bitno.“

Zato on većinu svog slobodnog vremena provodi za društvom i prijateljima, uživajući u dobrim filmovima i čitajući knjige.

Upravo su ga prijateji spojili sa danas važnim aspektom njegovog života – sportom.

„Sa sjedećom odbojkom sam aktivno počeo da se bavim 2015. godine sasvim slučajno. Nekoliko prijatelja me pozvalo da dođem da probam, veoma mi se svidjelo i od tad bukvalno ne propuštam nijedan trening.“

U sportskom duhu je i njegova poruka za kraj.

“Bavljenje sportom je dosta pozitivno uticalo na mene jer sam upoznao dosta novih prijatelja, posjetio dosta novih zemalja i preporučujem svakoj osobi sa invaliditetom da se uključi u bilo koji vid sportskih aktivnosti.”

 

Slični članci

Skip to content