Home » Amputirci preživjeli od mina uspješno završili Ultra trail #RavnopravnoRazličiti

Amputirci preživjeli od mina uspješno završili Ultra trail #RavnopravnoRazličiti

autor: Play Team
0 komentara

Tokom proteklog vikenda, 6 amputiraca, preživjelih od mina, su uspješno završili dvoetapni Ultra trail #RavopravnoRazličiti Bjelašnica-Jahorina u dužini od 52 kilometara. Aktivnost je pokrenuta na inicijativu samih preživjelih od mina koji su željeli podsjetiti na negativan uticaj mina u BiH. Preživjeli koji su uspješno završili Ultra trail su:  Dejan Zvizdalo iz Trnova, Mirko Zečevic Tadić iz Brčkog, Nijaz Memić iz Sarajeva, Dragan Janjić iz Trebinja, Željko Volaš iz Banje Luke i Jovica Goreta sa Pala.

Ultra trail #RavnopravnoRazličiti predstavlja nastavak prošlogodišnje akcije osvajanja vrha Maglića pod nazivom “Planinarski izazov preživjelih od mina”  kojom preživjeli od mina promovišu prava, kapacitete i potencijale preživjelih od mina i osoba sa invaliditetom, te podsjećaju javnost i pozivaju nadležne institucije na obavezu ispunjavanja preostalih obaveza iz Konvencije o zabrani mina, koje se tiču čišćenja miniranih teritorija i osiguravanja podrške žrtavama mina do 2025. godine. Činjenica da se događaj održava na širem području Sarajeva, prilika je da se dodatno podsjeti na značajno postignuće realizacijom “Sarajeva bez mina” kao modela koji se može replicirati i na druge, minama ugrožene lokalne zajednice, u uspostavi sigurnog okruženja bez mina i ekspolozivnih sredstava zaostalih iz rata na čitavoj teritoriji BiH.

Učesnici nisu krili zadovoljstvo na kraju dana. Nijaz Memić, jedan od učesnika Ultra traila, je istakao: ‘’Ovaj Ultra trail je bio jedan poseban izazov kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. Prije svega zbog jedne izuzetno zahtjevne dionice kojom smo se kretali, i dužine koja je na kraju iznosila više od 50 kilometara. Na kraju, izuzetno sam sretan što sam uspio završiti ovaj Ultra trail, ali i zbog činjenice što sam zajedno sa ostatkom tima bio glas svih onih žrtava od mina koje nisu u prilici biti dio ovakvih aktivnosti.’’

Mirko Zečević Tadić je ohrabrio i druge preživjele od mina da im se priključe u narednim izazovima: „Želio bih da i mnogi drugi stradali od mina vide da mogu da učine dosta na svom zdravlju, te da uzmu aktivno učešće u mnogim segmentima života“.

Ultra trail #RavnopravnoRazličiti je dio istoimene kampanje u okviru projekta ”Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” koji finansira Evropska unija, a realizuje Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i UG ”Nešto Više”.

 

Slični članci

Skip to content