Home » Pirate art estetska obloga – Korak ka promjeni svjesti

Pirate art estetska obloga – Korak ka promjeni svjesti

autor: Play Team
0 komentara

Osnivač mladog beogradskog startup-a Pirate art, Arsen Arsenović, nakon nesreće koju je doživio sa 19 godina, sa kolegom i prijateljem Nikolom Matićem konstruisao je i napravio estetsku oblogu za protezu, prije svega za svoje potrebe.

Položaj i zaštita osoba sa invaliditetom jedna je od najosejtljivijih tema društveno-razvojne, ekonomske, ali prije svega socijalne politike današnjeg društva.

Tako je mladi tim okupljen u startup-u Pirate art na sebe preuzeo dio odgovornosti i za osobe sa invaliditetom donjih ekstremiteta, osmislio unikatne estetske obloge sa ciljem podizanja samopouzdanja što pozitivno utiče na njihovu socijalnu inkluziju.

– Od samog početka nisam imao problem sa tim što nosim protezu. U svakoj prilici trudio sam se da pokažem “golu” šipku, jer to je nešto što ne može da se sakrije. A ja to nisam ni želio. Tada je nastala ideja da pravim estetske obloge za proteze – istakao je Arsen Arsenović.

Pirate art tim već godinu dana radi na testiranju, unapređivanju i razvoju svoje ideje, a zahvaljujući sredstvima Evropske unije kroz program Fonda za inovacionu djelatnost, uspjeli su da pređu put od ideje do gotovog proizvoda i uspješno ga plasiraju na tržište.

Koristeći 3D tehnologiju i fotogrametriju, Pirate art-ove obloge izrađuje uz pomoć različitih softverskih programa u kojima se modelira 3D objekat u skladu sa fotografijama koje krajnji korisnik ili korisnica dostavlja u zavisnosti od toga kako želi da COVER, odnosno estetska obloga izgleda. SKIN koji je napravljen od tekstila je pokrivka za estetsku oblogu, koji umanjuje oštećenje odjeće za razliku od plastike i zbog svoje lakoće namještanja daje mogućnost mijenjanja izgleda više puta u toku dana. Korisnici i korisnice je mogu mijenjati shodno odjevnim kombinacijama, godišnjem dobu, kao i ličnim preferencijama.

– Od januara 2018. godine aktivirana je prodaja estetskih obloga u Evropi. Kada je u pitanju region, osobe sa invaliditetom iz svih zemalja koriste ovaj proizvod – rekao je Nikola Matić, osnivač Pirate art-a.

Istraživanje tržišta pokazuje da Pirate art posjeduje veliki potencijal, jer sve veći broj osoba sa invaliditetom želi estetsku oblogu po svojoj mjeri. Vizija mladog tima temelji se upravo na inkluziji i pokazivanju snage kroz jednu ovakvu estetsku oblogu.

 

Tekst preuzet sa blic.rs

Slični članci

Skip to content