Home » Počinju Paraolimpijske igre u Tokiju

Počinju Paraolimpijske igre u Tokiju

autor: Play Team
0 komentara

Paraolimpijske igre u Tokiju otvaraju se danas 24. avgusta, dok se Japan bori sa porastom infekcija COVID-19.

Japanki car Naruhito zvanično će otvoriti Igre u utorak uveče, ali će većina mjesta na sadionu sa kapacitetom od 68.000 posjetilaca biti prazna.

Ipak, uzbuđenje je veliko među 4.400 sportista iz 162 tima koji učestvuju na igrama, javlja agencija France Presse (AFP).

Očekuje se da će Kina nastaviti da dominira u broju zlatnih medalja kao što je to bilo na svim Paraolimpijskim igrama od Atine 2004.godine, ali domaćin Japan nada se da će sa rekordnom reprezentacijom od 254 sportista učestvovati u trci za zlatne medalje.

Ipak, nad sportom je prisutna sjenka pandemije, zbog koje je došlo do odgađanja Paraolimpijskih igara od godinu dana.

Situacija s virusom u Japanu dramatično se pogoršala u sedmicama nakon ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, a zemlja je u posljednjoj sedmici zabilježila više od 25.000 dnevnih infekcija.

Japanska je epidemija i dalje relativno mala, s dosad približno 15.500 smrtnih slučajeva, ali samo je 40 posto stanovništva potpuno vakcinisano, što je nedovoljno da se obuzda brzo rastuća varijanta delta soja virusa.

Svečanost otvaranja održaće se u Tokiju i 12 drugih regija u vanrednom stanju koje ograničava radno vrijeme barova i restorana, a zabranjena je i prodaja alkohola.

Stručnjaci su upozorili da se čini da mjere ne djeluju i da su potrebna stroža ograničenja.

Paraolimpijski sportisti će se pridržavati istih pravila kao i učesnici na Olimpijskim igrama, uključujući svakodnevno testiranje, obavezno nošenje maski i ograničenja kretanja.

Gotovo svim gledaocima će biti zabranjen pristup, iako je u toku školski program koji dovodi djecu na neke događaje.

Šef Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Andrew Parsons izjavio je u ponedeljak, 23. avgusta da je zabrana publike “ispravna odluka”.

“Moja poruka je da uključite televizor i uživate što više možete na Paraolimpijskim igrama.”

Insistirao je da će se Igre održati sigurno, ali je dodao da učesnici “moraju ostati na oprezu”.

 

Tekst preuzet sa: slobodnaevropa.org

Slični članci

Skip to content