Home » Blizu 800 učesnika Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci u Sarajevu

Blizu 800 učesnika Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci u Sarajevu

autor: Play Team
0 komentara

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine od 4. do 11. novembra će organizovati 13. svjetsko prvenstvo za seniore i 8. svjetsko prvenstvo za seniorke. Za odličja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine boriće se 16 najboljih reprezentacija u muškoj i 13 u ženskoj konkurenciji.

Član Organizacionog odbora zadužen za tehničku organizaciju Senad Helać u razgovoru za Fenu kazao je da su sve pripreme uspješno okončane i da takmičenja mogu da počnu već danas.

“Tereni su spremni, kao i svi tehnički detalji. Jutros smo imali sastanak sa predstavnicima Svjetske asocijacije sjedeće odbojke, koji su izuzetno zadovoljni urađenim. Predstavnici 29 reprezentacija već su počeli dolaziti u Sarajevo, upravo je jutros u hotel ušla ženska reprezentacija SAD-a, a očekujemo još dvije ekipe s aerodroma. Uglavnom, u toku dana sve reprezentacije moraju doputovati u Sarajevo”, kazao je Helać.

Navodi da će na SP-u učestovati više od 500 takmičara, a da će ukupan broj ljudi uključenih u SP, sa pratećim članovima ekipa i međunarodnim zvaničnicima iznositi blizu 800. U sklopu SP-a biće održani seminari i Kongres Svjetske asocijacije sjedeće odbojke.

Ceremonija svečanog otvaranja SP-a na programu je u srijedu, 3. novembra u 20.30 sati u Kongresnoj dvorani hotela “Hills”.

Muška reprezentacija BiH, koja je do sada osvojila tri naslova svjetskih prvaka, za novi trofej prvi put će se boriti pred domaćom publikom.

Izabranici selektora Ifeta Mahmutovića igraće u A-grupi u kojoj su selekcije Japana, SAD-a i Srbije.

U uvodnom susretu prvenstva bh. odbojkaši će igrati 4. novembra protiv ekipe Srbije (15.30 sati), u 2. kolu sastaju se sa SAD-om (5. novembra, 19.00 sati), dok će grupnu fazu završiti utakmicom protiv Japana (6. novembra u 9.15 sati).

Ženska selekcija BiH prvi put će nastupiti na svjetskoj smotri nakon što je formirana u februaru ove godine. Prve zvanične nastupe bh. obojkašice zabilježile su na turniru Srebrene lige u martu u Sarajevu.

Izabranice selektora Almira Žilića u debitantskom nastupu na SP-u igraće u A-grupi u kojoj su još četiri ekipe – Ukrajina, Ruanda, Poljska i Mađarska. Na startu prvenstva igraće protiv Ruande (5. novembra, 15.30 sati), u 2. kolu snage će odmjeriti s Ukrajinom (6. novembra u 19.45 sati), dok će susrete protiv Mađarska i Poljske igrati 7. novembra (od 9.15 i 19.00 sati).

Sve utakmice SP-a igraće se u Areni hotela Hills na Ilidži.

Grupe na SP-u:

muškarci:

A-grupa: BiH, SAD, Japan, Srbija

B-grupa: Iran, Irak, Kazahstan, Hrvatska

C-grupa: Njemačka, Kanada, Brazil, Poljska

D-grupa: Ukrajina, Ruanda, Holandija i Egipat

žene:

A-grupa: BiH, Ukrajina, Ruanda, Poljska, Mađarska

B-grupa: SAD, Iran, Kanada, Slovenija

C-grupa: Brazil, Njemačka, Finska i Italija

Izvor: radiosarajevo.ba

Slični članci

Ovaj websajt koristi kolačiće. OK Saznajte više ovdje

Skip to content