Home » Početak projekta ”Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u BiH – faza 2”

Početak projekta ”Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u BiH – faza 2”

autor: Play Team
0 komentara

Projekat ”Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u BiH – faza 2” koji realizuje Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa ITF Enhancing Human Security Slovenija i Pčelarskom akademijom iz Slovenije uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Slovenije počeo je sa realizacijom.

Svrha projekta je osnaživanje pčelara, žrtava mina, osoba s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, znanjem koje će pomoći u poboljšanju učinkovitosti, djelotvornosti i isplativosti pčelarske djelatnosti u budućnosti. Naglasak u projektu odnosiće se na promociji pčelarstva među žrtvama mina, kao mogućeg izvora prihoda. Navedeni projekat nastavak je uspješno provedenog projekta iz 2021. godine, kada su slovenski pčelarski instruktori već proveli obuku za pčelare, žrtve mina iz Bosne i Hercegovine.

U okviru projekta planirana je organizacija edukativnog treninga za oko 30 žrtava mina iz BiH. Teme koje će biti zastupljene na treningu, koji će biti održan početkom oktobra 2022. godine, odnosiće se na: uzimljavanje pčelinjih zajednica, liječenje pčela – nove tehnike, sadnja medonosnog bilja, urbano pčelarstvo i preseljenje pčelinjaka. Edukaciju će voditi stručni tim, profesori iz Pčelarske akademije Republike Slovenije. Imajući u vidu značaj bavljenja pčelarstvom u procesu rehabilitacije osoba sa invaliditetom, trening predstavlja ujedno i priliku za sticanje novih znanja i vještina u ovoj oblasti. Edukacija će, također, podići svijest o životu s prirodom i zaštiti okoliša. Učesnicima treninga biće obezbijeđena i neophodna oprema za bavljenje pčelarstvom, kao i obezbijeđenje dijela opreme Udruženju pčelara osoba sa invaliditetom i žena ”PČELICA” koje je nastalo kao rezultat realizovanog projekta u 2021. godine.

Nakon treninga biće organizovana i studijska posjeta u Murskoj Soboti (Slovenija) za oko 10 predstavnika iz BiH, među kojima će biti žrtve mina, predstavnik Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kao i predstavnik Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke. Cilj studijske posjete jeste razmjena iskustva u oblasti pčelarstva, njihovog način rada, imajući u vidu značajno iskustvo i rezultate koje ostvaruju slovenski pčelari.

Pčelarstvo je odličan način za uspostavljanje stabilnih prihoda domaćinstva i poboljšanje kvaliteta života ugroženih društvenih grupa (žrtva mina). To zahtijeva malo početnih ulaganja i ne zahtijeva složene tehnologije za rad jer se mogu koristiti materijali iz lokalnih izvora. Generalno, pčelarstvo je izuzetno pogodno za manje poljoprivredne djelatnosti na mjestima gdje su kapitalni i tehnološki resursi niski. Pčelarstvo stoga nudi brojne mogućnosti zapošljavanja i za osoba sa invaliditetom, jer se zasniva na radu kod kuće.

Izvor: udas.rs.ba

Slični članci

Ovaj websajt koristi kolačiće. OK Saznajte više ovdje

Skip to content