Home » Dodijeljeno priznanje za liderku sa invaliditetom za 2021. godinu

Dodijeljeno priznanje za liderku sa invaliditetom za 2021. godinu

autor: Play Team
0 komentara

U Gradskoj upravi Bihaća Organizacija amputiraca UDAS dodijelila je priznanje „Ravnopravno-različiti”, mladoj Bišćanki Arijel Kurtagić za doprinos u razvoju zajednice i stvaranju društva jednakih mogućnosti. Priznanje je dodijeljeno u kategoriji liderke sa invaliditetom za 2021. godinu.

Arijel Kurtagić je studentica prve godine međunarodnih odnosa i evropskih studija, članica Evropskog parlamenta mladih BiH, suosnivačica međunarodne Radne grupe za pristupačnost u istom tijelu, pokretač Međunarodnog udruženja studenata u Bihaću, bivša omladinska savjetnica britanskog amabasadora u BiH koja je prepoznata kao liderka u zajednici po svom volonterskom radu i djelovanju kroz niz nevladinih udruženja.

U svojim obraćanjima Željko Volaš, predsjednik UDAS-a i Edin Moranjkić, Savjetnik gradonačelnika istakli su da je Arijel izuzetna individua čija postignuća mogu da posluže kao motivacija i inspiracija drugima u njihovom razvoju i doprinosu zajednici.

“Nadam se da će ljudi konačno shvatiti da osobe sa invaliditetom nisu samo u potrebi za društvom nego da su one prijeko potrebne društvu za njegov boljitak. “ – kazala je mlada Arijel.

Priznanje “Ravnopravno-različiti” promoviše lidere i liderke sa invaliditetom i podiže svjesnost o osobama sa invaliditetom kao jednoj od najozbiljnije marginalizovanih grupa čiji se talenti i potencijali nedovoljno koriste a doprinos u razvoju zajednice često ignoriše. Priznanje je prvi puta dodijeljeno 2020. godine u okviru projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“, koji je finansirala Evropska unija. Organizacija amputiraca “UDAS” nastavlja sa dodjelom priznanja i nakon završetka pomenutog projekta, smatrajući ga dobrom praksom u promociji postignuća i doprinosa osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

 

udas.rs.ba

Slični članci

Ovaj websajt koristi kolačiće. OK Saznajte više ovdje

Skip to content