Home » Stare škole u Kantonu Sarajevo nemaju lift za djecu i uposlenike s otežanim kretanjem

Stare škole u Kantonu Sarajevo nemaju lift za djecu i uposlenike s otežanim kretanjem

autor: Play Team
0 komentara

Mnoga djeca s poteškoćama u kretanju, razvoju ili ona koja imaju stopostotnu invalidnost, nažalost imaju probleme u osnovnim ili srednjim školama, jer ne postoje u svim školama liftovi namijenjeni za njih.

Naročito je to problem u školama koje su izgrađene prije 10-15 godina, a koje imaju više spratova.

Lift u školama

Na pitanje upućeno Ministarstvu za vaspitanje i obrazovanje Kantona Sarajevo da li ijedna škola u ovom kantonu posjeduje lift za djecu, ističu da sve novoizgrađene škole imaju lift za učenike i uposlenike sa poteškoćama u kretanju ili su 100 posto invalidi.

– Takođe, Ministarstvo nastoji u skladu s odobrenim sredstvima u Budžetu Kantona Sarajevo u svim osnovnim i srednjim školama da riješi to pitanje, tamo gdje postoje prostorni kapaciteti za isto. Shodno navedenom u saradnji s Ministarstvom za rad i socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u toku 2020. i 2021. godine, te u saradnji sa lokalnim zajednicama u 2022. godini realizovana je izgradnja liftova ili pristupnih rampi u više osnovnih škola – odgovor je na upit portala „Avaza“ iz Ministarstva, na čijem čelu je Naida Hota-Muminović.

Takođe, kako navode iz Ministarstva, u skladu s odobrenim sredstvima, Ministarstvo će i u 2023. godini odobriti dio sredstava za ove namjene.

Upućen dopis

Kao primjer, pomenuli smo problematiku u Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ koja se nalazi u sarajevskom naselju Dobrinja, a koja ima dva sprata i bez lifta je. Iz naših izvora, znamo da je upućen dopis jednom ministarstvu od strane škole da se uvede lift, što nam je sada potvrđeno iz ovog Ministarstva.

– Javna ustanova Osnovna škola „Skender Kulenović“ se zahtjevom obraćala Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koje je akt presigniralo Ministarstvu za vaspitanje i obrazovanje. Ministarstvo je odobrilo sredstva ovoj ustanovi za ugradnju lifta iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu – navode iz Ministarstva.

Izvor: avaz.ba

Slični članci

Ovaj websajt koristi kolačiće. OK Saznajte više ovdje

Skip to content