Home » Violeta Malikanović: “Budite svoji, jer vi živite svoje živote za sebe, zbog sebe, a ne za druge”

Violeta Malikanović: “Budite svoji, jer vi živite svoje živote za sebe, zbog sebe, a ne za druge”

autor: Play Team
0 komentara

Violeta Malikanović je 24-godišnja djevojka iz Milića koja ljubav prema pisanju dijeli na društvenim mrežama pod nazivom “Moj mali svijet”. Pisanje je nešto što je ispunjava, a ljubav prema pisanoj riječi je otkrila 2016, kada se prvi put odvojila od svoje porodice na duže vrijeme. Od tada pjesme postaju njen način izražavanja emocija i mišljenja o različitim temama.

“Ono što je mene pokrenulo da počnem da pišem, jeste gubitak druga iz osnovne škole. Najviše volim da pišem ljubavne pjesme, a nemam određeni žanr koji preferiram. Zavisi od mog raspoloženja, a inspiraciju dobijam kroz svoja sjećanja, i kroz svoje emocije koje osjećam u datom trenutku, i na kraju ih stavim na papir.”

Violeta dodaje da bi u budućnosti voljela izdati svoju prvu zbirku pjesama, a ako se ukaže prilika za to, potrudiće se da je pametno iskoristi. Do tada nastavlja  da svoje pisanje promoviše putem društvenih mreža Facebook i Instagram te bloga “Moj mali svijet”, na kojem je trenutno manje aktivna.

Ali, pisanje nije njena jedina ljubav. Svoju kreativnost izražava i kroz slikanje, pletenje, odnosno sve aktivnosti koje zahtijevaju kreativnost. Jedna od njih je i grafički dizajn, a to potvrđuje i njen izbor srednje škole koju je završila – po struci je Tehničar pripreme grafičke proizvodnje.

“Moja struka je rijetka na našim prostorima, ali ima široku mogućnost rada na ovom zanimanju.  Ali, trenutno sam na Birou, te za sada nemam priliku bilo gdje raditi. Aktivna sam članica Udruženja “JEDNAKOST” Milići, koje razbija predrasude o osobama sa invaliditetom.”

Violeta je korisnica invalidskih kolica, koja koristi samo u situacijama kada treba da putuje na “duže staze”. Potpuno funkiconalna, kod kuće uz pomoć štaka uspijeva da svakodnevno obavlja sve planirane aktivnosti. Ona je prva osoba sa invaliditetom, korisnica kolica koja je pohađala osnovnu školu “Aleksa Jakšić” u Milićima po redovnom planu i programu. Svojim najvećim uspjehom smatra to što je do sada svaku prepreku uspješno pobijedila, te što iz svega gleda da izvuče ono najbolje. Na tom putu je uvijek imala i dalje ima podršku porodice – mame, bake i sestara.

“Što se tiče projekta “Heroji medju nama” mogu da kažem jedno “Veliko BRAVO” za sam naziv ovog projekta, koji mnogo govori. A što se tiče samog položaja osoba sa invaliditetom, o tome se može pričati danima. Svako ko ima živaca, volje i želje baviti se pravima koja treba svi da imaju, jer smo svi živa bića i imamo prava na sam čin življenja, treba da se tim bavi – svako ima pravo na izbor i odlučivanje. Ne podržavam ćutanje, jer i ja sama kao osoba nisam takva.

Ipak, smatra da se jedne te iste teme stalno ponavljaju u javnosti.

“Obrazovanje, pristup prilagođavanju gradiva, drušvo i diskriminacija itd. Sve je to u redu, i treba  se pričati o tome, ali šta ćemo sa “zabranjenim temama” za koje javnost nije čula, a osobe sa invaliditetom se susreću sa njima. A to su: Nasilje nad ženama sa invalitetom? Silovanje? Seksualno maltretiranje osoba sa invalitetom? Emotivna nestabilnost? Manjak samopouzdanja? Strah? Problemi u porodici? I mnoge druge teme….  O tome mogu da pretpostavim da veliki broj osoba sa invaliditetom konstantno ćuti.

Takođe, smatram da se previše eksponiraju jedne te iste osobe u javnost. Meni  uvijek bude drago kada neko u nečemu uspije. Ali budimo realni, veliki broj nas ima želju da nastavi falkutet, da živi samostalno, da osnuje svoju porodicu i mnoge druge stvari. Ali od čega? Mnogi od nas su prvaci u nečemu pa su ostali dostojni sebi, odlučivši da se ne eksponiraju u javnost i da mirno i staloženo vode svoje živote. Veliki broj nas živi od prilike do prilike života, koju rijetki samo dobijaju. Jer koja god prilika da nam dođe, trebaju nam prije svega sredstva da je ostvarimo.”

Dok čeka svoju priliku, Violeta nastavlja da svoj život živi punim plućima i na najbolji mogući način. Stvarajući sebi obaveze, kako joj ne bi bilo dosadno.

“Budite svoji, jer vi živite svoje živote za sebe, zbog sebe, a ne za druge!”, poručuje Violeta.

Slični članci

Ovaj websajt koristi kolačiće. OK Saznajte više ovdje

Skip to content